Kan jag vara allergisk mot mjölk?

Allergi mot mjölkens proteiner, komjölksproteinallergi, drabbar enligt Livsmedelsverket 0,5 till 2,5 procent av barnen i Sverige (beroende på ålder). Allergin hos små barn växer ofta bort. Livsmedelsverket uppger att 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner. 

Komjölksproteinallergi kan visa sig första gången ett spädbarn får komjölk. Symtomen kan vara magknip, kräkningar, diarré eller nässelutslag. Det är viktigt att söka vård och undersöka orsaken till magbesvär hos barn. Att själv experimentera med barnets kost utifrån antaganden genom att till exempel utesluta mjölk och mjölkprodukter i onödan kan leda till att barnet inte får tillgång till viktig näring. 

Om läkare har konstaterat komjölksproteinallergi, ska alla produkter som innehåller mjölk och mjölkprotein uteslutas ur maten. För att barnet ska få en fullvärdig kost med tillräckligt med energi och näring bör man ta hjälp av en dietist. 

Laktosintolerans 

Laktosintolerans innebär minskad förmåga att bryta ner mjölkens kolhydrat laktos i tunntarmen. Laktosintolerans är alltså ingen allergi och är inte farligt – men kan givetvis vara obehagligt. Hur mycket laktos en laktosintolerant person tål är individuellt. Ett halvt till ett glas mjölk fungerar för de flesta, särskilt i samband med annan mat. Laktosintolerans debuterar tidigast i skolåldern. Det är ytterst ovanligt att förskolebarn är laktosintoleranta. 

Laktosintolerans är ovanligt i Sverige 

Enligt Livsmedelsverket uppskattas 4-10 procent av alla vuxna i Sverige vara laktosintoleranta. Att de flesta här tål laktos är en gåta som länge gäckat forskarna men nu vet man att genförändringen skedde för cirka 7 500 år sedan. De flesta av oss här i Norden har nämligen en genförändring som gör att vi tål laktos även i vuxen ålder. Genen i fråga producerar enzymet laktas som bryter ner mjölkens kolhydrat laktos.   

Att tåla mjölk blev livsviktigt i tider av matbrist och svält. Med näringsrik mat fick människan helt enkelt bättre möjligheter att överleva. Särskilt stor betydelse hade mjölken i de kalla delarna av Europa där man tack vare lagrade mjölkprodukter fick tillgång till näringsrik mat även vintertid. Mjölken banade således väg för människans möjlighet att vandra norrut och bosätta sig i Europas nordligaste delar.

Vad kan jag äta om jag är laktosintolerant? 

Alla former av hårdostar är laktosfria och kan ätas obehindrat. De syrade mjölkprodukterna, exempelvis fil eller yoghurt, innehåller mindre laktos. 

Om du misstänker att du är laktosintolerant är det viktigt att få en diagnos ställd av sjukvården. Det finns flera diagnoser som ger liknande symtom men som är betydligt allvarligare och kräver behandling, till exempel irriterad tarm (Irritable Bowel Syndrome, IBS), glutenintolerans och komjölksproteinallergi.