Mat bättre än piller – food matrix

Vi äter inte enskilda näringsämnen. Vi äter mat. Och det är maten som helhet, med sin unika kombination av struktur, konsistens och näring, som ger den unika hälsoeffekten.
Tänk dig en nybakad sockerkaka som fortfarande är ljummen efter att ha gräddats färdigt i ugnen. Tänk dig sedan att du äter alla ingredienser i sockerkakan, men en i taget. Ägg, socker, bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Inte direkt samma upplevelse, eller hur?

Helheten bättre än delarna

Samma sak gäller mat och näring och det som kallas för food matrix: det går inte att plocka sönder mat i enskilda näringsämnen och tro att det ger samma effekt att äta dessa vart och ett för sig som att äta maten. När struktur, konsistens och näring samverkar ger det en helt annan effekt än varje näringsämne för sig.

Det går heller inte att utgå från att två olika livsmedel med lika mycket av vissa näringsämnen ger samma effekt på hälsan.

Dairy matrix

Inom food matrix finns också en dairy matrix som förklarar varför mjölk och mjölkprodukter har så bra hälsoeffekter på bland annat hjärtkärlsjukdom, trots att de ibland innehåller både mycket mättat fett och salt, till exempel ost. Att äta ost är kopplat till god hälsa trots att den innehåller mättade fettsyror

Läs mer om dairy matrix här.

Övriga källor

Faghih et al. Comparison of the effects of cows’ milk, fortified soy milk, and calcium supplement on weight and fat loss in premenopausal overweight and obese women. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21:499-503.