Mjölkkampen – förskolebarn behöver mjölk till lunchen

Vatten istället för mjölk till lunchen i förskolan är ingen bra idé. Barn som dricker vatten istället för mjölk riskerar att få i sig allt för lite näring under dagen.

Enligt våra beräkningar får barn som dricker vatten istället för mjölk till exempel bara i sig 37 procent av Livsmedelsverkets rekommendation för dagligt kalciumintag från lunchen.

Eftersom små barn ofta inte kan äta så stora portioner är det extra viktigt att lunchen som serveras i förskolan är näringstät. Det betyder att den behöver innehålla mycket näring i förhållande till mängden mat. Mjölk är ett näringstätt livsmedel och med mjölk till maten blir det enklare att få i sig näringen.

Vi har beräknat näringsinnehållet i 15 vanliga förskoleluncher med lättmjölk eller vatten som måltidsdryck. Kolla på filmen så får du se resultatet!

Mjölkkampen i förskolan  

För barn mellan 2 och 17 år säger Livsmedelsverket att 5 deciliter mager mjölk, fil eller yoghurt per dag är ett enkelt sätt att få i sig kalcium och vitamin D. Mjölk och mjölkprodukter innehåller även många andra viktiga näringsämnen, till exempel vitamin A, riboflavin, vitamin B12, jod, zink och selen. De är även en källa till både protein och essentiella aminosyror.

Enligt Livsmedelsverkets råd ska frukost, lunch och mellanmål i förskolan ge barnen 70 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen. Därför är det bra om förskolan kan servera 3,5 deciliter mjölk, fil eller yoghurt under en dag (70 procent av 5 dl).  

Vill du veta mer? Skriv ut Mjölkkampen, titta på filmen och se hur mycket näring ett glas mjölk bidrar med till skollunchen!

 

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Barnsligt nyttigt: Bra mat för barn!

Barnsligt nyttigt är ett pedagogiskt material om matglädje och bra mat till förskolebarn och skolbarn. Barn som vänjs vid bra mat har oftare bra matvanor även senare i livet - något som ökar möjligheten till ett hälsosamt liv. 

Ska barn dricka mjölk?

För barn mellan 2 och 17 år är 5 deciliter mager mjölk, fil eller yoghurt per dag ett enkelt sätt att få i sig exempelvis kalcium och vitamin D. Det säger Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!