Skolmjölksstöd – vad är det?

Skolmjölksstödet innebär att EU ger stöd till förskolor och skolor som serverar mjölk. Syftet är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan. Både kommunala och fristående förskolor, skolor och gymnasium kan ansöka om skolmjölksstöd. Stödet ges för både vanlig och laktosfri mjölk.

 

Vad krävs för att få ta del av stödet?

Bland annat behöver förskolan eller skolan låta barnen lära sig mer om jordbruk, miljö samt hållbar och bra mat. Det kan man göra genom att till exempel att mäta matsvinn, besöka en bondgård eller sätta upp affischer om mat och hälsa i skolrestaurangen. Använd gärna Hjärta mjölks pedagogiska material om mjölk kopplat till hälsa och miljö! Läs också mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka fler villkor som ska vara uppfyllda.

 

Hur mycket pengar kan verksamheten få?

Cirka 2,40 kr per kg mjölk. Som mest kan man få stöd för 0,2 kg mjölk per barn och skoldag.

 

Hur söker jag Skolmjölksstödet?

På Jordbruksverkets webbplats finns information om hur du söker Skolmjölksstödet. För att kunna få Skolmjölksstöd behöver du göra både en föranmälan och en ansökan. Det sker i två steg:

  1. Föranmälan sker i början av varje skolår mellan 1 augusti och 1 november
  2. Ansökan om utbetalning sker efter varje skolår. Det sker också mellan 1 augusti och 1 november

När betalas Skolmjölksstödet ut?

Inom 90 dagar efter det att Jordbruksverket har kontrollerat och godkänt ansökan.

 

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker, rotfrukter och kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.

Affisch: Mjölkproduktion – så funkar det

Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa som ger tillfälle till lärande om allt från…

Beställ vårt pedagogiska material – gratis

Vi tycker det är viktigt att man får lära sig hur allt hänger ihop. Hur kan gräs egentligen bli till mjölk? Vad händer på en…