Därför behövs skolmjölksstödet 

Att servera mjölk i skolan förbättrar näringsintaget för miljontals barn. Därför är det bra att EU ger skolmjölksstöd till skolor i Sverige och andra länder inom EU.  

EUs Skolmjölksstöd 

EUs Skolmjölksstöd är en typ av skolmjölksprogram där EU vill hjälpa barn att äta hälsosammare genom att ge stöd till förskolor och skolor som serverar mjölk. Syftet med EUs Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor. Både kommunala och fristående förskolor, skolor och gymnasium kan ansöka om stödet. Läs mer om EUs skolmjölksstöd hos Jordbruksverket. 

Vad är skolmjölksprogram? 

Skolmjölksprogram kan drivas av olika aktörer, men innebär alltid att mjölk serveras i skolan. Skolmjölksprogram skapades för nära 100 år sedan för att förbättra näringsstatusen för utsatta barn som inte fick så bra mat hemma. Både EU och andra organisationer som FN samt regeringar världen över tycker fortfarande att det är viktigt med skolmjölksprogram som en del i ett organiserat skolmatsprogram för att främja hälsa bland barn. 

Gratis lunch i Sverige

I Sverige serveras gratis skollunch för alla barn. En typisk lunch består av en varm mat, salladsbuffé, brödmatfettsblandning och mjölk eller vatten. Det har visat sig att de flesta eleverna äter lunchen som serveras i skolan och att eleverna äter nyttigare i skolan än under resten av dagen. Så därför är skollunchen är särskilt viktig för de elever som inte får så bra mat hemma. 

Skolmjölk till 160 miljoner barn

En rapport från IDF (the International Dairy Federation) visar att omkring 160 miljoner barn i världen får mjölk i skolan, varav nästan 1,7 miljoner barn i Sverige. I rapporten finns en sammanställning om olika skolmjölksprogram runt om i världen och en översyn kring de näringsmässiga fördelarna med att dricka mjölk i skolan. 

 

 

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker, rotfrukter och kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.

Hela världen firar mjölk i skolan

Sista onsdagen i september varje år firas Skolmjölkens dag. I år infaller dagen den 29 september. Då pågår en mängd aktiviteter på skolor runt om i Sverige och andra länder över hela världen.