Hela världen firar mjölk i skolan

Sista onsdagen i september varje år firas Skolmjölkens dag. I år infaller dagen den 25 september. Då pågår en mängd aktiviteter på skolor runt om i Sverige och andra länder över hela världen.

Skolmjölkens dag instiftades år 2000 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Syftet är att uppmärksamma hur viktig skolmjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn. Genom att mjölk serveras i skolan kan näringsintaget förbättras bland miljontals skolbarn runt om i världen.

Fira Skolmjölkens dag i skolan

Hos oss på Mjölk.se finns en mängd intressanta faktaartiklar om mjölk och på Bonden i skolan hittar du en rad roliga lektioner för olika årskurser i skolan.

Andra idéer är att låta eleverna rita teckningar som visar varför det är bra att dricka mjölk, utveckla ett recept på en god och nyttig smoothie gjord på mjölk och ge den ett namn, servera frukost eller mellanmål med mjölk och att servera mjölk i fina glas och skåla!

18 av 22 näringsämnen

Mjölk innehåller hela 18 av 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Nästan inga skolmåltider klarar att täcka hela näringsbehovet. Bland annat kalcium och riboflavin är näringsämnen som det är svårt att få i sig tillräckligt av utan mjölk. Vår film Mjölkkampen visar skillnaden i näringsupptag mellan lättmjölk och vatten. Se den här.

Fri lunch och mjölk i skolan

I Sverige har fri skollunch och skolmjölk serverats ända sedan 1946 och ses därför som ett föregångsland. Mjölk till skollunchen gör måltiden komplett och en näringsrik skollunch är en förutsättning för lärande.

Fler källor

Eustachio Colombo, P., Patterson, E., Elinder, L., & Lindroos, A. (2020). The importance of school lunches to the overall dietary intake of children in Sweden: A nationally representative study. Public Health Nutrition, 1-11.

Mjölk i skolan – frågor & svar

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Därför behövs skolmjölksstödet 

Att servera mjölk i skolan förbättrar näringsintaget för miljontals barn. Därför är det bra att EU ger skolmjölksstöd.

FN gillar också mjölk, precis som vi

Trodde ni att det bara var vi på Hjärta mjölk som gillar mjölk? Så är det inte. I oktober 2016 undertecknade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) en deklaration om hur viktig mjölken är för hela världen.

Därför räddar mjölk liv

Det är ingen slump att svältkatastrofpaket till barn innehåller mjölk. Genom mjölken får barnen i sig nästan alla näringsämnen de behöver och de får därmed en större chans att överleva.