Hela världen firar mjölk i skolan
Material för pedagogerSkolmjölkens dag instiftades år 2000 av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Syftet är att uppmärksamma hur viktig skolmjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn. Genom att mjölk serveras i skolan kan näringsintaget förbättras bland miljontals skolbarn runt om i världen.
Fira Skolmjölkens dag med oss
Låt eleverna lära sig mer om mjölk! Vi har tagit fram fyra kostnadsfria lektioner där de får lära sig mer om mjölk och arbeta med läroplanens frågor om mat, miljö och hållbarhet.
Ni kan också titta på filmen Mjölkproduktion – så funkar det och skriva ut affischen som hör till.
På Bonden i skolan hittar ni den här roliga lektionen: Pimpa mjölkmaskinen
Andra idéer är att låta eleverna rita teckningar som visar varför det är bra att dricka mjölk, utveckla ett recept på en god och nyttig smoothie gjord på mjölk och ge den ett namn, servera frukost eller mellanmål med mjölk och att servera mjölk i fina glas och skåla!
18 av 22 näringsämnen
Mjölk innehåller hela 18 av 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Nästan inga skolmåltider klarar att täcka hela näringsbehovet. Bland annat kalcium och riboflavin är näringsämnen som det är svårt att få i sig tillräckligt av utan mjölk.
Fri lunch och mjölk i skolan
I Sverige har fri skollunch och skolmjölk serverats ända sedan 1946 och ses därför som ett föregångsland. Mjölk till skollunchen gör måltiden komplett och en näringsrik skollunch är en förutsättning för lärande.
Fler källor
Eustachio Colombo, P., Patterson, E., Elinder, L., & Lindroos, A. (2020). The importance of school lunches to the overall dietary intake of children in Sweden: A nationally representative study. Public Health Nutrition, 1-11.