FN gillar också mjölk, precis som vi

Trodde du att det bara var vi på Hjärta mjölk som gillar mjölk? Så är det inte. I oktober 2016 undertecknade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) en deklaration om hur viktig mjölken är för hela världen.

FAO:s biträdande generaldirektör menar att mejerisektorn spelar en nyckelroll för att FN ska uppnå sina nya mål om en hållbar global utveckling. Den är också nödvändig för att kunna försörja världen med livsmedel och bekämpa fattigdom.

Livsavgörande näringsämnen

Mjölk och mjölkprodukter är näringsrika och energitäta livsmedel som innehåller protein, kalcium, magnesium, selen, riboflavin, vitamin B5 och B12. Näringsämnen som är avgörande för att minska hunger och undernäring i synnerhet bland de mest sårbara, som barn och gravida kvinnor.

Försörjer en miljard människor

Totalt är cirka 240 miljoner människor direkt eller indirekt sysselsatta inom mejerisektorn. FAO räknar med att det finns runt 150 miljoner mjölkgårdar i världen som ger försörjning till en miljard människor.

Fördjupning: FN betonar mjölkens roll för en hållbar framtid

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Svensk mjölk – ett säkert livsmedel

Längs med mjölkens färd från kon till ditt frukostbord finns många kontroller för att garantera att den svenska mjölken faktiskt är bland den säkraste i…

Mjölk hjälper dig att hålla dig frisk

Mjölk och mjölkprodukter är näringsrika och har en positiv effekt på många av våra vanligaste folksjukdomar, till exempel stroke och diabetes typ 2.

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.