Mjölkkampen – mjölk överlägsen måltidsdryck i skolan

Lunchen i skolan är viktig för koncentration och inlärning. Men dricker eleven vatten istället för mjölk till skollunchen, så finns det en stor risk att hen inte får i sig tillräckligt mycket näring.

Enligt våra beräkningar får barn som dricker vatten istället för mjölk till exempel bara i sig hälften av det vitamin D som Livsmedelsverket rekommenderar.

Vi har beräknat näringsinnehållet i 15 vanliga skolluncher – med antingen ett glas lättmjölk eller ett glas vatten som måltidsdryck. Titta på filmen för att se resultatet!

För barn mellan 2 och 17 år säger Livsmedelsverket att 5 deciliter mager mjölk, fil eller yoghurt per dag är ett enkelt sätt att få i sig kalcium och vitamin D. Mjölk- och mjölkprodukter innehåller många andra viktiga näringsämnen, till exempel vitamin A, riboflavin, vitamin B12, jod, zink och selen. De är även en källa till både protein och essentiella aminosyror.

Vill du veta mer? Skriv ut Mjölkkampen, titta på filmen och se hur mycket näring ett glas mjölk bidrar med till skollunchen!

 

 

Mjölkkampen - förskolebarn behöver mjölk till lunchen

Vatten istället för mjölk till lunchen i förskolan är ingen bra idé. Barn som dricker vatten istället för mjölk riskerar att få i sig allt för lite näring under dagen.

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Mjölk överlägsen måltidsdryck i skolan

Lunchen i skolan är viktig för koncentration och inlärning. Dricker eleven vatten istället för mjölk till skollunchen, så finns det en stor risk att hen inte får i sig tillräckligt mycket näring.

Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker, rotfrukter och kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.