Varför välja svensk mat?
HållbarhetDet finns många skäl till att det känns bra i magen att välja svenskt. Att välja svensk mat gynnar mat med särskilda mervärden. Visste du till exempel att svensk mjölkproduktion bidrar till mycket värdefulla nyttor för samhället, till exempel kolinlagring, pollinering och biologisk mångfald? Dessutom innebär friska djur och hög djurvälfärd en mindre negativ klimatpåverkan.
För klimatet
Tack vare friska djur och därmed en effektiv mjölkproduktion har ett glas svensk mjölk nästan 60 procent lägre klimatavtryck än genomsnittsglaset i världen (sid. 7). Vill du äta klimatsmart ska du därför välja svensk mjölk och mjölkprodukter framför importerade. I dagsläget är 70 procent av mjölk och mjölkprodukter som vi köper i Sverige gjorda av svensk mjölk.
För den biologiska mångfalden
Svensk livsmedelsproduktion och framför allt betande djur ger oss öppna landskap och bidrar till den svenska biologiska mångfalden. I en svensk naturbetesmark finns på en kvadratmeter mer är 40 arter av växter och örter. Vallen, i sin tur, ger generellt en högre biologisk mångfald av flora och fauna än odling av ettåriga grödor (sid 54). Den är positiv på så sätt att den gynnar mikrolivet i marken. Och det gör marken mer motståndskraftig för växlande torra och våta väderförhållanden. Vallen blir ensilage, alltså fermenterade gräs- och baljväxter, vilket ger korna ett grovfoder med högt näringsinnehåll.
Betande djur och vallodling är i många delar av landet en förutsättning för att det öppna landskapet inte ska växa igen. Och våra kor bidrar inte bara med sin betande mule, utan även klövar och komockor till landskapet, vilka även de spelar en viktig roll för mikrolivet i marken. Alltså, när du väljer mjölk och mjölkprodukter från Sverige gynnas vår biologiska mångfald.
För god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning
I Sverige har vi länge arbetat för att ha en god djuromsorg och tack vare detta har vi väldigt friska djur. Vi är det land inom EU som använder minst antibiotika till djur.
Hög antibiotikaförbrukning ökar risken för resistenta bakterier vilket Folkhälsomyndigheten utnämner som ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan och ibland kallas den för den tysta pandemin. Att välja svenska livsmedel bidrar därför till bättre djuromsorg, mindre antibiotikaförbrukning och är därför positivt för folkhälsan.