Gör ditt eget smör

Är du nyfiken på hur man gör smör? Det är jätteenkelt och går fort – på tio minuter är smöret klart. Gör så här:

1. Häll ett par deciliter vispgrädde i en bunke.

2. Vispa grädden till ett fint skum. Fortsätt att vispa tills skummet faller ihop, blir grynigt och bildar smörkulor. Den fasta delen är själva smöret och den vätska som bildas kallas kärnmjölk.

3. Häll bort kärnmjölken och smaksätt smöret med lite salt.

4. Klart! Nu har du gjort ditt eget smör.

Smöret får en sötare smak än det du köper i affären. Vill du ha lite syrligare smak kan du smaksätta grädden med ett par matskedar filmjölk, naturell yoghurt eller matlagningsyoghurt. Då kommer mjölksyrabakterierna att syra smöret.

Vad är smör?

Smör är ett naturligt fett som görs av grädde. Smör får bara innehålla mjölkfett, salt och mjölksyrakultur. Inga andra tillsatser eller fetter får användas i…

Är smör fetare än olja?

Nej. Olja består av 100 procent fett och smör av cirka 80 procent. En tesked olja innehåller 5 gram fett och 45 kcal, medan en…

Så här gör man smör

Smör tillverkas av grädde i en smörmaskin på mejeriet. Först pastöriseras grädden genom att den hettas upp till 90-95 grader. Sen kyls och kärnas den till smör. Den mjölk som blir över kallas för kärnmjölk.

Gör ditt eget smör

Är du nyfiken på hur man gör smör? Det är jätteenkelt och går fort – på tio minuter är smöret klart. Gör så här: 1.…