När kan små barn börja dricka mjölk?

Mjölk kan som alla livsmedel introduceras under barnets första levnadsår.

Från och med att barnet börjar med smakportioner vid fyra till sex månaders ålder kan mjölk användas i matlagningen eller en skvätt till gröten. Smakportioner av fil eller yoghurt som mellanmål är också bra. Syftet med smakportioner är att vänja barnet vid olika smaker. Mjölk som dryck i mugg eller flaska kan ges när barnet är ungefär ett år.

Mjölk kan som alla livsmedel introduceras under det första levnadsåret.

Det enda man behöver tänka på för barn under ett år är att mjölk är näringsrikt, men innehåller nästan inget järn. Om bebisen får i sig stora mängder mjölk kan det hända att hen inte orkar äta tillräckligt mycket av annan mat, som ger järn.

Enligt Livsmedelsverket är fem deciliter mjölk, fil och yoghurt per dag ett enkelt sätt för barn mellan 1 och 18 år att få i sig det de behöver av bland annat kalcium och vitamin D.

Läs gärna mer om Livsmedelsverkets råd för spädbarn, barn 1-2 år och barn 2-17 år.

Kladdigt och nyttigt - bra mat för bebisar

När är det dags att börja med smakportioner? Vilken mat är bra att börja med? Vad är lagom mycket mat? Läs vårt material om bra mat för bebisar, så får du svar!

Barnsligt nyttigt: Bra mat för barn!

Barnsligt nyttigt är ett pedagogiskt material om matglädje och bra mat till förskolebarn och skolbarn. Barn som vänjs vid bra mat har oftare bra matvanor även senare i livet - något som ökar möjligheten till ett hälsosamt liv. 

Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn har ytterst sällan laktosintolerans. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar, exempelvis glutenintolerans.

Ska barn dricka mjölk?

För barn mellan 2 och 17 år är 5 deciliter mager mjölk, fil eller yoghurt per dag ett enkelt sätt att få i sig exempelvis kalcium och vitamin D. Det säger Livsmedelsverket.