Vad är smör?

Smör är ett naturligt fett som görs av grädde. Smör får bara innehålla mjölkfett, salt och mjölksyrakultur. Inga andra tillsatser eller fetter får användas i tillverkningen.

Enligt lagstiftningen får smör bara kallas för smör om det har en vattenhalt lägre än 16 procent.

Vid rumstemperatur har smöret en fast form men det smälter till en tunn vätska vid 32-35°C. Det är därför smör smälter så fint i munnen.

Den goda smörsmakens hemlighet är smältpunkten och den unika kompott av de mer än 100 naturliga smakämnen som finns i mjölkfett.

Gör ditt eget smör

Är du nyfiken på hur man gör smör? Det är jätteenkelt och går fort – på tio minuter är smöret klart. Gör så här: 1.…

Är smör fetare än olja?

Nej. Olja består av 100 procent fett och smör av cirka 80 procent. En tesked olja innehåller 5 gram fett och 45 kcal, medan en…

Så här gör man smör

Smör tillverkas av grädde i en smörmaskin på mejeriet. Först pastöriseras grädden genom att den hettas upp till 90-95 grader. Sen kyls och kärnas den till smör. Den mjölk som blir över kallas för kärnmjölk.

Den goda smörsmaken

Den goda smörsmakens hemlighet är smältpunkten och den unika kompott av de mer än 100 naturliga smakämnen som finns i mjölkfett. Hallon, persika och kokos…