Därför behöver kroppen mjölkens näringsämnen
Kostråd och hälsaKalcium
Tillsammans med magnesium och vitamin D och K bygger och bevarar kalcium ett starkt skelett. En halv liter mjölk eller mjölkprodukter ger 65 procent av det kalcium vi behöver varje dag. Kalcium behövs också för att blodet ska koagulera och för att musklerna ska fungera normalt. Människans kropp består av cirka 1-2 procent kalcium. Av detta finns 99 procent bundet i ben och tänder.
Protein
Protein är kroppens byggmaterial. Detta näringsämne ingår i kroppens alla celler, hormoner och enzymer. Proteiner består av aminosyror. Livsmedel från djurriket, alltså kött, fisk, fågel, ägg, mjölk och mjölkprodukter, är fullvärdiga. Det betyder att de innehåller alla essentiella aminosyror i rätt mängd. Essentiella aminosyror förkortas EAA eller IAA efter engelskans essential respektive indispensable amino acids. Dessa kan vi inte tillverka i kroppen, utan måste få från kosten. Proteinrika livsmedel från växtriken innehåller också essentiella aminosyror, men inte i fullvärdig mängd. Därför måste vegetarisk kost utgöras av en särskild kombination mellan olika proteinkällor för att tillsammans ge en så kallad fullvärdig aminosyraprofil. En halv liter mjölk eller mjölkprodukter ger en tredjedel av proteinbehovet för en dag.
Riboflavin
Riboflavin kallades tidigare för vitamin B2. Det behövs för att kroppen ska kunna bryta ner fett, kolhydrater och protein, i en form som kan kroppen kan ta upp. Drygt 40% av det riboflavin vi behöver varje dag finns i en halv liter mjölk.
Vitamin B12
Vitamin B12 är nödvändigt för normal blodbildning och för cellernas ämnesomsättning. B12 finns endast i animaliska livsmedel som kött, fisk och mjölk. För laktovegetarianer är mjölk en mycket viktig källa till vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan vi inte tillgodogöra oss. En halv liter mjölk ger drygt hälften av dagsbehovet av B12.
Vitamin D
Vitamin D är viktigt för att reglera kalciumbalansen i blodet samt bilda och bibehålla skelett och tänder. Egentligen är inte vitamin D ett vitamin, utan ett hormon, som bildas när huden träffas av solsken. Dock är det bara under sommarhalvårets soliga dagar som solskenet är tillräckligt för att producera vitamin D i tillräcklig mängd.
Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är att äta fisk, ägg (äggula) och mat som berikats med D-vitamin, till exempel mjölk och mjölkprodukter. All mjölk med fetthalt upp till 3% och flera mjölkprodukter är berikad med vitamin D. En halv liter mjölk motsvarar hälften av dagsbehovet.
Zink, selen och jod
Zink, selen och jod är nödvändiga mineralämnen som har olika funktioner. Zink hjälper kroppen att läka sår. Jod behövs för att producera sköldkörtelhormoner. Selen skyddar mot fria radikaler, som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och inflammatoriska sjukdomar. En halv liter mjölk ger 15% av dagsbehovet av zink, drygt en tiondel av selen och drygt en tredjedel av jod.