Hur mycket mjölk och mjölkprodukter dricker och äter ungdomar?
Kostråd och hälsaDet visar Livsmedelsverkets senaste nationella undersökning Riksmaten ungdom som studerar matvanor hos ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.
Mjölk fil och yoghurt
Enligt undersökningen är mediankonsumtionen av mjölk, fil och yoghurt 238 gram per dag (ungefär 2,4 dl). Intaget av ost (inklusive cottage cheese och kvarg) är 23 gram per dag. Räknar man om det till mjölkglas och ostskivor, så blir det ungefär ett stort glas mjölk och två skivor hårdost dagligen.
Totalt konsumerade 84 % av pojkarna och 77 % av flickorna mjölk, fil och yoghurt. Mjölkdrickandet minskade med åldern och var lägst bland flickor i årskurs 2 på gymnasiet.
Ost
När det gäller ost, så konsumerade 85 % av både pojkarna och flickorna ost, men ju yngre barnen var, desto mindre ost åt de.
Vardagsmat
Undersökningen visade också att ungdomarna oftast dricker och äter mjölk och mjölkprodukter på vardagarna. En teori är att det är skolmaten som bidrar till en bra kost med näringstäta livsmedel, som till exempel grönsaker, fisk och mjölk.
Mycket näring i mjölk
Ungdomar som inte äter mjölkprodukter alls, eller bara små mängder, går miste om de näringsämnen som mjölkprodukter är en bra källa till. Enligt undersökningen bidrar mjölkprodukter med betydande andelar av vitamin A (27 % av rekommenderat dagligt intag), D (35 %), B6 (11 %), B12 (37 %), tiamin (15 %), riboflavin (33 %). niacin (10 %), folat (21 %), fosfor (25 %), kalcium (40 %), kalium (23 %), magnesium (16 %), selen (16 %) och zink (17 %).
Viktigt för skelettet
Livsmedelsverket rekommenderar att barn och tonåringar, mellan 11 och 17 år, får i sig 1150 milligram kalcium per dag. En halv liter mjölk ger halva rekommenderade mängden av vitamin D. Särskilt viktigt är det att få i sig tillräckligt av bland annat kalcium och vitamin D medan skelettet fortfarande byggs upp, vilket sker upp till 20-25 års ålder.