Riskerar du brist på vitamin D?

Vitamin D har en mängd viktiga uppgifter i kroppen. Det hjälper till att lagra in kalcium i skelettet. Det behövs för att bygga muskler och för att vårt hjärt-kärlsystem ska fungera.

Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är att äta fisk, äggula och mat som berikats med D-vitamin, till exempel mjölk och mjölkprodukter. De som inte äter dessa livsmedel bör ta ett tillskott av vitamin D. Oberikade vegetariska livsmedel innehåller inte vitamin D med undantag av svamp.

En del kan behöva tillskott

Livsmedelsverket har identifierat fyra riskgrupper som riskerar brist på D-vitamin och därför skulle behöva tillskott. Det är  barn under två år, människor som inte äter fisk eller berikade livsmedel, människor med begränsad solexponering och äldre över 75 år.

Skolmat viktig för intaget av vitamin D

Enligt Riksmaten Ungdom 2017-17 riskerar var tionde ungdom brist på vitamin D på grund av otillräckligt intag via kosten. Samma undersökning understryker betydelsen av den näringsrika skolmaten, särskilt hos elever som kommer från socioekonomiskt sköra förhållanden. Därför är skolmaten en demokratifråga.

Men trots att skolan erbjuder lunch, så är det ändå inte tillräckligt för alla barn. På många håll diskuteras därför skolfrukost och på några platser i Sverige har man serverat frukost till alla elever som önskar delta i denna.

Egentligen ett hormon

Egentligen är inte vitamin D ett vitamin, utan ett hormon, som bildas när huden träffas av solsken. Dock är det bara under sommarhalvårets soliga dagar som solskenet är tillräckligt för att producera vitamin D i tillräcklig mängd.

Den som behöver tillskott kan ta det året runt, men framför allt mellan september och april så solinstrålningen är så svag att inget vitamin D bildas i kroppen ens under soliga dagar.

Därför behöver kroppen mjölkens näringsämnen

Mjölk innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Här får du veta mer om vad mjölkens olika näringsämnen gör i kroppen!

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Är du vegetarian? Tänk på det här!

Det finns olika varianter på vegetarisk kost. Traditionellt delas den in i tre olika grupper; lakto-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk och vegansk kost. I den lakto-vegetariska ingår även…

Mjölk viktigt i alla åldrar

Vårt behov av vitaminer och mineraler är ungefär lika stort hela livet. Mjölkprodukter är näringsrika livsmedel som innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag, exempelvis kalcium och protein, men också många andra vitaminer och mineraler.