Många riskerar brist på vitamin D

Vitamin D har en mängd viktiga uppgifter i kroppen – det gör så att kalcium kan lagras in i skelettet, behövs för att bygga muskler och för att vårt hjärt-kärlsystem ska fungera. Därför är det alarmerande att var tionde ungdom verkar ha brist på vitamin D.

Gamla, unga och de som inte får så mycket sol

Livsmedelsverket har identifierat fyra riskgrupper för brist på D-vitamin. Det är ungdomar, barn yngre än två år, människor med begränsad solexponering och äldre över 75 år.

Fisk, ägg och mjölk är bra

Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är att äta fisk, ägg (äggulan) och mat som berikats med D-vitamin, till exempel mjölk och mjölkprodukter. De som inte äter dessa livsmedel bör ta ett tillskott av vitamin D.

Egentligen ett hormon

Egentligen är inte vitamin D ett vitamin, utan ett hormon, som bildas när huden träffas av solsken. Dock är det bara under sommarhalvårets soliga dagar som solskenet är tillräckligt för att producera vitamin D i tillräcklig mängd.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…

Jag är vegetarian – Vad behöver jag få i mig?

Fler och fler väljer att äta mer vegetariskt och för att variera maträtterna är det bra att äta vegetarisk kost emellanåt.  Vad innebär det att…

Mjölk viktigt i alla åldrar

Vårt behov av vitaminer och mineraler är ungefär lika stort hela livet. Mjölkprodukter är näringsrika livsmedel som innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag, exempelvis kalcium och protein, men också många andra vitaminer och mineraler.