Råmjölk: Kalvens överlevnadsdryck
Hos mjölkbondenRåmjölk i tre dagar
Råmjölken, som är mörkgul till färgen, innehåller även stora mängder vitaminer, mineraler och proteiner. En ko ger råmjölk under de första tre dagarna och mjölkar 40-50 liter råmjölk efter varje kalvning. Kalven behöver ungefär 12-14 liter av dessa. Råmjölken levereras inte till mejeriet.
Sammansättningen av råmjölk skiljer sig markant från vanlig helmjölk. Förutom att ha ett högt innehåll av viktiga näringsämnen så innehåller råmjölken ämnen som är viktiga för kalvens tillväxt och immunförsvar.
Antikroppar skyddar kalven
En av de viktigaste är antikroppar, proteiner som produceras i kroppen som svar på en sjukdom för att skydda kroppen nästa gång sjukdomen dyker upp.
Dessa antikroppar utgör kalvens enda skydd mot sjukdomar de första veckorna i livet. Andra viktiga beståndsdelar i råmjölken är tillväxtfaktorer, hormoner, ämnen som används av immunförsvaret, samt antibakteriella ämnen.
Kalvdans: Sveriges brylépudding
Förr i tiden delade storbönder ut råmjölk på kyrktrappan efter gudstjänsten till sjuka och fattiga för att de skulle hålla sig friska. Det var också vanligt att bondkvinnor gav råmjölk till varandra och festade om på kalvdans – Sveriges svar på brylépudding. Kalvdans kallas också råmjölkspannkaka eller kalvost och är en efterrätt gjord på råmjölk.
Mjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar med en krämig konsistens. Den är den högre proteinhalten som att gör att råmjölken koagulerar vid upphettning. Råmjölk går också utmärkt att frysa utan att den förändras eller förstörs.