Råmjölk: Kalvens överlevnadsdryck

Råmjölk är den första mjölk som kon producerar efter kalvning. Den är en av de rikaste källorna till antikroppar som finns eftersom kalvar föds utan skydd mot infektioner och snabbt måste få i sig antikroppar via födan för att överleva.

Råmjölk i tre dagar

Råmjölken, som är mörkgul till färgen, innehåller även stora mängder vitaminer, mineraler och proteiner. En ko ger råmjölk under de första tre dagarna och mjölkar 40-50 liter råmjölk efter varje kalvning. Kalven behöver ungefär 12-14 liter av dessa. Råmjölken levereras inte till mejeriet.

Sammansättningen av råmjölk skiljer sig markant från vanlig helmjölk. Förutom att ha ett högt innehåll av viktiga näringsämnen så innehåller råmjölken ämnen som är viktiga för kalvens tillväxt och immunförsvar.

Antikroppar skyddar kalven

En av de viktigaste är antikroppar, proteiner som produceras i kroppen som svar på en sjukdom för att skydda kroppen nästa gång sjukdomen dyker upp.

Dessa antikroppar utgör kalvens enda skydd mot sjukdomar de första veckorna i livet. Andra viktiga beståndsdelar i råmjölken är tillväxtfaktorer, hormoner, ämnen som används av immunförsvaret, samt antibakteriella ämnen.

Kalvdans: Sveriges brylépudding

Förr i tiden delade storbönder ut råmjölk på kyrktrappan efter gudstjänsten till sjuka och fattiga för att de skulle hålla sig friska. Det var också vanligt att bondkvinnor gav råmjölk till varandra och festade om på kalvdans – Sveriges svar på brylépudding. Kalvdans kallas också råmjölkspannkaka eller kalvost och är en efterrätt gjord på råmjölk.

Mjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar med en krämig konsistens. Den är den högre proteinhalten som att gör att råmjölken koagulerar vid upphettning. Råmjölk går också utmärkt att frysa utan att den förändras eller förstörs.

 

Hur bor kor?

I Sverige bor mer än hälften av mjölkkorna i stall där de går lösa. De bestämmer själva när de vill äta och vila.

Privat: 18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Helt okej att dricka mjölk till blodpuddingen

Att kalciumrik mat minskar upptaget av järn är en seglivad myt. Därför minns många hur de drack apelsinjuice till blodpuddingen i skolan istället för mjölk. Men kalciumrik mat, till exempel mjölk, hämmar inte upptaget av järn.

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…