Hårdost får nu märkas som laktosfri
Kostråd och hälsaLivsmedelsverket har ändrat sin tolkning av lagstiftningen, vilket innebär att mejeriföretag nu får märka hårdostar som laktosfria. Det gäller till exempel svenska klassiker som Svecia, Herrgård®, Gréve® och Präst®.
– Vi hoppas att personer som är laktosintoleranta eller de som ska bjuda någon som är det på ost ska känna sig trygga med att köpa hårdostar och lättare hittar laktosfria alternativ i kyldisken, säger Sofia Ardell, chef för enheten för märkning och export på Livsmedelsverket.
Varför är hårdost naturligt laktosfri?
Vid tillverkningen av hårdost pressas mjölkproteinet kasein samman till ostmassa, medan nästan all laktos stannar kvar i vasslen. Den lilla mängd laktos som finns kvar i ostmassan bryts ner av mjölksyrakulturen under de första dagarna efter ystningen. Resultatet blir en ost som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram – gränsen för att få kallas laktosfri enligt Livsmedelsverket.
Med hårdost menas ost som går att hyvla. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar är däremot inte laktosfria.
En viktig förändring för konsumenter och bransch
Det har länge funnits önskemål från branschen om att få märka hårdost som laktosfri, för att underlätta för konsumenter att göra trygga val. Flera andra EU-länder tillåter redan sådan märkning, och Livsmedelsverket vill nu bidra till en mer enhetlig tolkning inom EU. Förändringen gör det enklare för konsumenter att navigera i ostdisken.
👉 Läs hela nyheten hos Livsmedelsverket