Kan barn äta veganskt?

Vi får många frågor om barn kan, och ska äta, veganskt. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och våra svar på dem.

Kan barn äta veganskt?

Ja, om de vuxna runtomkring barnen är tillräckligt kunniga inom nutrition och kostvetenskap för att se till att barnen får i sig all näring det behöver för att kunna växa och utvecklas som det ska. Få har den kunskapen. Vi rekommenderar därför en blandkost som garanterar att barnen får i sig all nödvändig näring och energi de behöver, så att inte deras hälsa riskeras.

Får barn i sig tillräckligt med protein om de äter veganskt?

Ja, men det kan vara ganska krångligt. Ansvarig vuxen måste vara tillräckligt kunnig för att kombinera olika vegetabiliska proteinkällor, så att alla essentiella aminosyror som kroppen behöver finns med.

Är det svårt att få sig alla näringsämnen som behövs med vegankost?

Här gäller det att vara påläst, vissa näringsämnen finns i begränsad mängd och vissa saknas helt.

Vilka näringsämnen är svåra att få i sig med vegankost?
  • Vitamin B12 finns naturligt bara i mat från djurriket, exempelvis mjölk och mjölkprodukter, kött, fisk och ägg. Vitamin B12 behövs för att bilda röda blodkroppar och för att hjärnan och nervsystemet ska fungera.
  • Vitamin B2 (riboflavin) finns också framför allt i animaliska livsmedel.
  • Viktiga fettsyror saknas i vegetabiliska fettkällor, till exempel vissa omega 3-fettsyror som EPA och DHA. De är viktiga för fosterutveckling, immunsystemet, nervsystemets utveckling samt hjärtkärlsystemet.
  • Järn kan vara svårt att få i sig tillräckligt med en vegansk kost, särskilt för flickor och unga kvinnor. Järnbrist är vanligt hos kvinnor i menstruerande ålder.
  • Vitamin D är en utmaning att få i sig när du äter veganskt. Den finns framför allt i fet fisk, berikad mjölk och mjölkprodukter, äggula och berikade vegoprodukter.
  • Kalcium finns i vegetabilier, men det är svårt att få i sig tillräckliga mängder av exempelvis bönor, ärter och linser för att det ska täcka kroppens behov.
  • Jod finns framförallt i sjömat och berikat salt, men även i mjölk och mjölkprodukter.
Går det att byta ut mjölk mot vegodryck och få i sig samma näring?

Ingen vegodryck kan mäta sig med mjölk när det gäller näring.

I dagsläget är svårt att dra några slutsatser om långsiktiga effekter av vegankost till barn, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning. Samma näringsämnen i olika typer av livsmedel påverkar kroppen på olika sätt bland annat beroende på kostens sammansättning. Därför beter sig till exempel kalcium i en berikad vegodryck annorlunda i kroppen än vad kalcium i mjölk gör. Det kan du läsa mer om i vår artikel om dairy matrix.

Läs gärna mer om vad Livsmedelsverket säger om barn och vegankost.

Barnsligt nyttigt: Bra mat för barn!

Barnsligt nyttigt är ett pedagogiskt material om matglädje och bra mat till förskolebarn och skolbarn. Barn som vänjs vid bra mat har oftare bra matvanor även senare i livet - något som ökar möjligheten till ett hälsosamt liv. 

Mjölk och macka det populäraste mellanmålet

Trots alla nya produkter som dykt upp på marknaden, så är det klassikerna mjölk, macka och frukt som tar hem ligan när föräldrar utnämner sina mellanmålsfavoriter. Därefter kommer fil, yoghurt och grönsaker.

Riskerar du brist på D-vitamin?

Barn under 2 år, människor som inte äter fisk eller berikade livsmedel, människor med begränsad solexponering och äldre över 75 år riskerar brist på D-vitamin

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.