Ska vuxna dricka mjölk?

Ja, Livsmedelsverket råder vuxna att äta 2-5 dl mjölk, fil eller yoghurt per dag beroende på vad vi äter i övrigt av till exempel ost. 

Vårt behov av näring i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler är ungefär lika stort hela livet. Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi enligt Livsmedelsverket behöver få i oss varje dag. Samtidigt innehåller den lite fett – en oslagbar kombination.  

Experter framhåller också mjölk och mjölkprodukter som extra viktiga för äldre som har ett högre behov av protein, och att mjölk har en mycket bra proteinkvalitet. Bland annat är vassleprotein rikt på aminosyranleucin som är särskilt viktig för att stimulera muskeluppbyggnad till exempel hos äldre(ref. Mat och hälsa. En klinisk handbok Cederholm och Rothenberg 2015). 

Utan mjölk är det svårt att nå det rekommenderade dagsintaget av kalcium. Kalcium är mycket viktigt under barn- och ungdomsåren för att bygga ett starkt skelett men även under resten av livet för att bevara det. Mjölk och mjölkprodukter är vår viktigaste källa till kalcium. Enligt Livsmedelsverket täcker en halv liter mjölk eller mjölkprodukter vårt dagliga behov. Mjölkprodukter är också bra källor till vitamin A, riboflavin, vitamin B12 och jod, zink och selen. 

Studier visar även att mjölk ger bättre återhämtning och träningsresultat för aktiva i alla åldrar.Livsmedelsverket skriver också att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.