Ny forskningssammanställning: Frukost viktig för barns hälsa och skolprestation

Att äta en näringsrik frukost varje dag kan förbättra både hälsa och skolresultat. Det visar en sammanställning av 15 forskningsstudier som undersökt hur frukostintag påverkar barns hälsa och hur de presterar i skolan.

Endast två av tre grundskolelever och hälften av gymnasieeleverna äter frukost dagligen. Trötthet, tidsbrist och dålig aptit är vanliga orsaker till att inte äta frukost, enligt en undersökning.

Bättre matval och gladare barn

Tre studier i sammanställningen visar att barn som äter frukost varje dag är mer pigga och mätta. De som inte äter frukost regelbundet får istället i sig mer energi från socker. De får också i sig i mindre protein, kalcium, fibrer och zink. Särskilt flickor får i sig otillräckligt med järn och vitamin C.

Bättre kognitiv förmåga

I några av studierna visade det sig att barn som äter frukost presterade bättre på olika kognitiva tester, det vill säga tester som mätte hur väl vår hjärna hanterar information som att minnas, planera, analysera, förstå och använda språk, jämfört med dem som inte åt frukost.

Fem av studierna visade dessutom att frukostintag bidrog med högre testresultat, förbättrad noggrannhet och koncentrationsförmåga hos barn.

Minskad risk för övervikt och fetma

Att äta frukost regelbundet kan minska risken att drabbas av övervikt och fetma och kan därför ha en påverkan på kroppskompositionen hos barn enligt flera studier i sammanställningen.

20 procent av dagens energi från frukosten

En stor del av dagens totala närings- och energiintag kommer från frukost och mellanmål. Därför är det viktigt att skolan serverar en näringsrik frukost för barn som inte får det hemma, anser Livsmedelsverket.

En näringsrik frukost enligt Livsmedelsverket består av tre byggstenar: frukt och grönsaker, osötade mjölkprodukter alternativt berikade växtbaserade drycker samt bröd med pålägg och/eller flingor och müsli.

Vi har räknat med att en frukost ska ge ungefär 20 procent av det rekommenderade dagliga intaget av energi och näringsämnen för ett barn.

Tips på bra frukostar

Här är några exempel på olika frukostar som uppfyller näringsrekommendationerna för energi och näringsämnen för frukost för barn (ca 320 kcal för barn 6–9 år):

• Smörgås med pålägg och filmjölk med müsli: Två skivor fullkornsbröd med matfettblandning 40 procent  (1 tsk) och fyra skivor paprika. En liten tallrik A-fil (125 g) med müsli (0,5 dl).

• Havregrynsgröt med topping och majskaka med pålägg: En portion havregrynsgröt (1 dl) toppad med honung (1,25 msk), blåbär (1,5 dl) och mellanmjölk (1 dl). En majskaka med matfettsblandning 40 procent (1 tsk), en skiva hårdost och tre skivor gurka.

• Smoothie och ägg: Naturell yoghurt (1 dl) mixad med en banan, havregryn (1 msk) och jordnötssmör (1 tsk). Ett kokt ägg.

Näringsberäkning av 3 olika varianter av frukostar

Rapport Frukostens betydelse för hälsa och skolprestation

 

 

Skolfrukost – en demokratisk rättighet?

En bra frukost gör det lättare att ta till sig undervisningen och orka med skolan. Ändå äter inte alla barn frukost. Bara två av tre grundskoleelever äter frukost dagligen. Bland gymnasieeleverna är det ännu färre - bara hälften äter frukost innan de går till skolan.

Mjölkkampen - förskolebarn behöver mjölk till lunchen

Vatten istället för mjölk till lunchen i förskolan är ingen bra idé. Barn som dricker vatten istället för mjölk riskerar att få i sig allt för lite näring under dagen.

Sveriges kostchefer: Därför behövs skolmjölken

Landets kostchefer tycker generellt att mjölken är viktig eller mycket viktig för förskolebarn och skolelever. Extra viktig anses mjölken vara på förskolenivå.

Därför behövs skolmjölksstödet 

Att servera mjölk i skolan förbättrar näringsintaget för miljontals barn. Därför är det bra att EU ger skolmjölksstöd.