Ont i magen av mjölk?

När ett barn har ont i magen kan det ha flera orsaker. Det kan bero på stress, för lite fysisk aktivitet, förstoppning eller på maten.

Om det visar sig bero på maten kan det röra sig om för mycket fibrer, mycket baljväxter i  en ovan mage eller tuggummi och kolsyrad dryck i stor mängd. Men ibland är det en allergi eller intolerans som ligger bakom barnets problem.

Små barn sällan laktosintoleranta

Små barn är ytterst sällan laktosintoleranta. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem, så att man inte missar allvarliga sjukdomar som till exempel glutenintolerans. Om barnet slutar dricka mjölk i onödan kan det dessutom få konsekvenser för näringsintaget.

Laktosintolerans debuterar oftast i tonåren

Laktosintolerans debuterar inte förrän tidigast i skolåldern och enligt Vårdguiden i regel oftast i tonåren.

Mjölkprotein eller glutenintolerans ställer till besvär

Om ett barn får besvär av mjölk är det mest troligt att det är allergiskt mot mjölkens protein. En annan orsak till att ett barn reagerar på mjölk kan vara obehandlad glutenintolerans. Obehandlad glutenintolerans gör att tarmslemhinnan skadas vilket kan orsaka laktosintolerans (detta brukar kallas sekundär laktosintolerans). Om man behandlar glutenintolerans korrekt läker tarmslemhinnan och man kan dricka mjölk som vanligt igen.

Max tio procent av vuxna är laktosintoleranta

Livsmedelsverket räknar med att  4-10 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintolerant. 

Pastörisering påverkar inte

Det finns inget vetenskapligt underlag för att pastörisering skulle påverka hur väl man tål mjölk. Pastörisering är en värmebehandling av mjölken som all mjölk som säljs i butik har genomgått. Den ”vanliga” mjölken är lågpastöriserad och den så kallade UHT-mjölken är högpastöriserad. Värmebehandlingen avdödar bakterier som annars skulle kunna vara farliga för hälsan. Tack vare pastörisering förhindrar vi allvarliga sjukdomar och ökar också hållbarheten på mjölken.

Homogenisering påverkar inte

Det finns inget vetenskapligt underlag för att homogenisering skulle påverka hur väl man tål mjölk. Homogenisering är den process som mjölken går igenom för att sönderdela fettet och förhindra att det flyter upp till ytan. En del mjölk är ohomogeniserad och går under namn som till exempel “lantmjölk” eller “gammeldags mjölk”.

 

Källa

Servering av mjölk på svenska förskolor. Rapport av Argument på uppdrag av LRF Mjölk 2018.

Kladdigt och nyttigt - bra mat för bebisar

När är det dags att börja med smakportioner? Vilken mat är bra att börja med? Vad är lagom mycket mat? Läs vårt material om bra mat för bebisar, så får du svar!

Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn har ytterst sällan laktosintolerans. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar, exempelvis glutenintolerans.

Kan jag vara allergisk mot mjölk?

Allergi mot mjölkens proteiner, komjölksproteinallergi, drabbar enligt Livsmedelsverket 0,5 till 2,5 procent av barnen i Sverige (beroende på ålder). Allergin hos små barn växer ofta bort. Livsmedelsverket uppger att 0,1 till…

Specialkost i onödan

Att begära specialkost, till exempel laktosfritt, i förskola och skola blir allt vanligare, trots att det ibland inte finns medicinsk grund för det. Små barn är inte laktosintoleranta.