UHT-mjölk – bra att ha i skafferiet i kristider
Mjölk och hälsaAll mjölk som säljs i butik i Sverige är värmebehandlad för att ta bort oönskade bakterier. Värmebehandling kan ske vid olika temperaturer och längden på värmebehandlingen kan variera. Ju högre temperatur och desto längre tid mjölken hettas upp, desto längre håller den.
I Sverige är pastörisering den vanligaste värmebehandlingen. Pastörisering innebär att mjölken hettas upp till minst 72 grader i 15 sekunder.
I många andra länder är det vanligt att mjölken värmebehandlas med så kallad ultrahög temperatur, som förkortas UHT. Vid UHT-behandling hettas mjölken upp till minst 135 grader i ett par sekunder. Detta gör att alla bakterier i mjölken dör och mjölken är i princip steril. Mjölken packas sedan på ett speciellt sätt, som kallas aseptiskt. (Visste ni att ett svenskt företag, Tetra Pak, uppfann aseptisk paketering?)
Värmebehandlingen och paketeringen ger UHT-mjölken en mycket lång hållbarhet på flera månader. Så länge förpackningen är oöppnad kan den dessutom förvaras i rumstemperatur. Perfekt om man inte har tillgång till kylskåp. En öppnad förpackning måste förvaras kyld.
Det är ingen skillnad på näringsinnehållet i “vanlig” pastöriserad mjölk och UHT-mjölk.
Kärt barn har många namn och UHT-mjölk kallas även H-mjölk, sterilmjölk eller rätt och slätt mjölk med lång hållbarhet.
Som vanligt smakar mjölken bäst när den serveras väl kyld!