UHT-mjölk – bra att ha i skafferiet i kristider

UHT-mjölk är mjölk med extra lång hållbarhet. I oöppnad förpackning håller den i flera månader. Det beror på att den hettas upp till ultrahög temperatur (UHT) och förpackas på ett särskilt sätt. Bra att ha hemma i kristider.

All mjölk som säljs i butik i Sverige är värmebehandlad för att ta bort oönskade bakterier.  Värmebehandling kan ske vid olika temperaturer och längden på värmebehandlingen kan variera. Ju högre temperatur och desto längre tid mjölken hettas upp, desto längre håller den.

I Sverige är pastörisering den vanligaste värmebehandlingen. Pastörisering innebär att mjölken hettas upp till minst 72 grader i 15 sekunder.

I många andra länder är det vanligt att mjölken värmebehandlas med så kallad ultrahög temperatur, som förkortas UHT. Vid UHT-behandling hettas mjölken upp till minst 135 grader i ett par sekunder. Detta gör att alla bakterier i mjölken dör och mjölken är i princip steril. Mjölken packas sedan på ett speciellt sätt, som kallas aseptiskt. (Visste ni att ett svenskt företag, Tetra Pak, uppfann aseptisk paketering?)

Värmebehandlingen och paketeringen ger UHT-mjölken en mycket lång hållbarhet på flera månader. Så länge förpackningen är oöppnad kan den dessutom förvaras i rumstemperatur. Perfekt om man inte har tillgång till kylskåp. En öppnad förpackning måste förvaras kyld.

Det är ingen skillnad på näringsinnehållet i “vanlig” pastöriserad mjölk och UHT-mjölk.

Kärt barn har många namn och UHT-mjölk kallas även H-mjölk, sterilmjölk eller rätt och slätt mjölk med lång hållbarhet.

Som vanligt smakar mjölken bäst när den serveras väl kyld!

Vad är pastörisering?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak.

Svensk mjölk – ett säkert livsmedel

Längs med mjölkens färd från kon till ditt frukostbord finns många kontroller för att garantera att den svenska mjölken faktiskt är bland den säkraste i…

Hur ska mjölk förvaras?

Mjölk är färskvara och ska förvaras i kylskåp, det vill säga kallare än 8 grader. Står mjölk framme för länge i rumstemperatur, förlorar den smak…

Vad innebär homogenisering av mjölk?

Homogenisering görs för att fettet i mjölken ska fördelas jämnt. Om mjölken inte homogeniseras flyter fettet upp på ytan i form av grädde. Mjölkens fett…