Vad är pastörisering?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak.

Det är ett lagkrav att all mjölk och grädde som säljs i butik i Sverige ska vara pastöriserad. Det finns ett undantag i lagstiftningen som säger att bönder kan få sälja eller skänka bort opastöriserad mjölk direkt från gården till konsument i liten skala, max 70 liter per vecka.

På ett mejeri sker pastörisering genom att mjölken kommer i kontakt med heta ytor, ofta av metall. Efter uppvärmning kyls mjölken snabbt ned till ett par plusgrader. En korrekt pastörisering är en av de viktigaste processerna på ett mejeri. De flesta näringsämnen i mjölken påverkas inte alls av pastörisering. Det enda är andelen vitamin B2 och B12 som kan minska en aning.

Olika typer av värmebehandling

Värmebehandling kan ske vid olika temperaturer och längden på värmebehandlingen kan variera. Ju högre temperatur och desto längre tid mjölken hettas upp, desto längre håller den.

Vår vanliga färska dryckesmjölk lågpastöriseras. Det betyder att den hettas upp till en hög temperatur under en kort tid, minst 72 grader i 15 sekunder.

ESL-mjölk (Extended Shelf Life) har ett förlängt bäst-före-datum. Mjölken värms då upp till cirka 100 grader i 15-20 sekunder. Mjölken får längre hållbarhet än vid lågpastörisering, men är fortfarande en kylvara.

UHT-mjölken håller i många månader. UHT betyder ultrahög temperaturbehandling och innebär upphettning till minst 135 grader i ett par sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas i sterila förpackningar. Mjölken får en mycket lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är oöppnad.

Är det farligt att dricka opastöriserad mjölk?

Ja, det kan vara farligt. Sjukdomsframkallande bakterier som Ehec, Campylobakter och Listeria kan finnas i opastöriserad mjölk. Pastörisering är ett effektivt sätt att oskadliggör bakterierna.

År 1937 infördes pastöriseringskrav på mjölk i Sverige. Anledningen var då att man ville bryta en av smittvägarna för tuberkulos som nu inte längre finns i mjölk.

Livsmedelsverket avråder från att dricka opastöriserad mjölk. Det är särskilt viktigt att barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar inte konsumerar opastöriserad mjölk.

Klicka på bilden nedanför, så får du se en film på engelska om pastörisering.

Svensk mjölk – ett säkert livsmedel

Längs med mjölkens färd från kon till ditt frukostbord finns många kontroller för att garantera att den svenska mjölken faktiskt är bland den säkraste i…

Vad är UHT-mjölk?

Bra att ha i skafferiet i kristider: UHT-mjölk är mjölk med extra lång hållbarhet. I oöppnad förpackning håller den i flera månader. Det beror på att den hettas upp till ultrahög temperatur (UHT) och förpackas på ett särskilt sätt.

Vad innebär homogenisering av mjölk?

Homogenisering görs för att fettet i mjölken ska fördelas jämnt. Om mjölken inte homogeniseras flyter fettet upp på ytan i form av grädde. Mjölkens fett…

Forskning och rapporter om mjölk

Det är viktigt för oss att du ska kunna känna dig trygg med de faktaunderlag och den forskning vi använder oss av när vi informerar om mjölk och mjölkprodukter. Därför har vi här sammanställt några av de viktigaste länkarna till myndigheter, forskningsinstanser och organisationer som jobbar med mjölk och mjölkprodukter ur ett vetenskapligt perspektiv.