Svenska bondehjältar får guldmedalj

Varje år delar Kungen ut guldmedaljer till mjölkbönder som tillsammans med sina kor har lyckats leverera den bästa mjölken till mejerierna i 23 år. Guldmedaljerna kommer från LRF Mjölk. I år fick bönderna för första gången ta emot sina medaljer hemma hos Kungen på slottet i Stockholm.

Två av bönderna som fick guldmedalj 2021 är Tamar och Peter Larsson från Bohuslän. De bor på Peters föräldragård utanför Lysekil och har 54 kor som de sköter med hjälp av äldsta sonen Marcus och hans kusin Kristoffer. Tamar kommer från Saint Louis i USA och blev kär i Peter och korna när hon jobbade som  barnflicka på en grisgård i trakten.

Peter tycker att det känns väldigt viktigt att producera mat:

– Det är ju bokstavligen tack vare jordbruken som människan lever. Jag tycker inte heller att vi ska importera mängder av mat när vi har bra förutsättningar för att producera här. Givetvis ska gårdarna miljöanpassas men vi kan inte ta bort korna helt. De gör mycket nytta och de har funnits här i så gott som alla tider, säger Peter Larsson.

Flera av korna som bor på gården har blivit väldigt gamla och fyra av dem har fått diplom för att de har mjölkat över 100 ton mjölk under sin livstid. Den senaste kon hette var Lilly och blev över 17 år, berättar Tamar Larsson:

– Hon var en fin liten ko som blev mycket speciell. Man kunde inte låta bli att klappa om henne, gosa lite extra och prata med henne.

Klicka här och läs mer om Tamar och Peter och de andra guldmedaljörerna!

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset.

 

Vad gör en mjölkbonde på jobbet?

Att en mjölkbonde tar hand om sina kor är ju självklart. Men visst du att hen också behöver vara datasnille, EU-expert, ingenjör, meteorolog och barnmorska?

Mjölkbranschen satsar ännu mer på hållbarhet

Hållbarhet är något som svenska mjölkbönder alltid har lagt stor vikt vid. Nu finns det gemensamma arbetet med hållbarhet nedtecknad i hållbarhetsmål för hela mjölkbranschen.

Mjölkens färd – från ko till bord

Vad händer egentligen från det att mjölken lämnar kon till den kommer till ditt mjölkglas? Här får du följa mjölken på färden!

Hur bor kor?

I Sverige bor mer än hälften av mjölkkorna i stall där de går lösa. De bestämmer själva när de vill äta och vila.