Varför säger vissa att mjölk är dåligt?
Mjölk och barnMajoriteten av vetenskapliga undersökningar visar att mjölk och mjölkprodukter främjar hälsa och ger minskad risk för folksjukdomar, till exempel hjärtkärlsjukdomar, diabetes typ 2 och benskörhet.
Men ibland dyker det upp enstaka studier som pekar åt ett annat håll, och de får gärna stort medialt genomslag eftersom de visar på tvärtemot vad de flesta säger. Men vad är det som gör att vissa studier tycks spreta på det här sättet? Det har en forskargrupp i Umeå undersökt.
Annan ohälsa missas
Studien har tagit del av statistik från 90 500 deltagare i Västerbotten. Den konstaterar att den ohälsa som mjölk och mjölkprodukter ibland förknippas med sannolikt inte beror på mjölkprodukterna som sådana, utan att produkterna förekommer tillsammans med en livsstil som är förknippad med ohälsa. Dessa ohälsofaktorer kan vara exempelvis rökning och mycket socker. Det gör att en ohälsosam livsstil kan ge specifika livsmedel ”skulden” för ohälsa.
Mjölk i många former
Mjölk förekommer i kosten i många olika former. Det finns den mjölk vi häller i glaset, fil och yoghurt, ost av olika fetthalter, smör, grädde och matlagningsprodukter som kvarg och creme fraiche. Olika sorters fetter ingår i livsmedlen och går inte att jämföra med varandra. När studier visar att mjölk är ohälsosamt har man sannolikt inte tagit med andra faktorer som ger dålig hälsa i studien.