Läs om den säkra svenska mjölken!
Hos mjölkbondenLängs med mjölkens färd från kon till din mage finns många kontroller för att garantera att den svenska mjölken är bland den säkraste i världen. Mjölkbönder, mejerier och butiker måste följa hygienlagstiftningen.
Myndigheterna har särskilda inspektörer som tar prover både på gården, i mejeriet och i butik för att kontrollera att lagstiftningen följs. Men vi börjar på mjölkgården. Följ med på vägen!
På mjölkgården
Korna mjölkas med mjölkningsmaskiner två till tre gånger om dagen. Mjölken leds med rörledningar till en mjölktank på gården. Både mjölkningsmaskinerna och rörledningar diskas noggrant med automatiska system. Sedan kyls mjölken ned och förvaras vid högst 4 °C i tanken på gården tills mjölkbilen kommer. Även tanken diskas noggrant med automatiska system mellan hämtningarna.
Mjölkbilen hämtar mjölk varje eller varannan dag och varje gång tas det ett mjölkprov som skickas till ett laboratorium. Proverna är viktiga för att mjölkbonden ska se att gårdens arbetsrutiner fungerar. För höga värden på något av proverna ger avdrag på bondens betalning för mjölken. Om värdena är riktigt höga eller innehåller nåt som inte borde finnas i mjölken får bonden inte leverera mjölken till mejeriet.
De här analyserna görs regelbundet på mjölk från gården:
- Celltal – ett mått på att mjölken kommer från friska kor.
- Bakterietal – visar att utrustningen diskats och kylningen fungerat.
- Antibiotikarester – för att undvika att antibiotika finns i mjölken. Om korna blir sjuka måste de ibland behandlas med antibiotika men mjölk från behandlade kor får inte lämnas till mejeriet. I Sverige använder vi sparsamt med antibiotika till våra mjölkkor.
På mejeriet
Före mjölkbilen får komma in på mejeriet och lämna mjölken tvättas hela bilen av och temperaturen i mjölkbilens tank kontrolleras. Innan mjölken processas i mejeriet tas ytterligare ett prov för att kontrollera att det inte finns några rester av antibiotika eller att bakterierna blivit för många.
Därefter pastöriseras, värmebehandlas, mjölken. Pastöriseringen tar bort eventuella sjukdomsframkallande bakterier och förlänger hållbarheten. Säkerhetsmekanismer ser till att bara den mjölk som pastöriserats går vidare i processen.
Även i mejeriet diskas utrustningen automatiskt. Sensorer kontrollerar att temperaturen och diskmedelskoncentrationen är tillräckligt hög under diskningen. Utrustningen kontrolleras så att det inte finns bakterier i den.
Hygienen är rigorös när mjölken förpackas. Bland annat filtreras luften för att ta bort bakterier. I vissa fall desinficerar man förpackningsmaterialet med UV-ljus innan det används. Även på förpackad mjölk tas det prover regelbundet för att säkerställa mjölkens hållbarhet. Analyser sker direkt och på bäst före-dagen.