Läs om den säkra svenska mjölken!

Visste du att den viktigaste faktorn för att mjölken ska hålla sig är att kylningen fungerar i hela kedjan – från gården via mjölkbilen, mejeriet, transportbilen till butiken, i butiken och hem till ditt kylskåp!

Längs med mjölkens färd från kon till din mage finns många kontroller för att garantera att den svenska mjölken är bland den säkraste i världen. Mjölkbönder, mejerier och butiker måste följa hygienlagstiftningen.

Myndigheterna har särskilda inspektörer som tar prover både på gården, i mejeriet och i butik för att kontrollera att lagstiftningen följs. Men vi börjar på mjölkgården. Följ med på vägen!

På mjölkgården

Korna mjölkas med mjölkningsmaskiner två till tre gånger om dagen. Mjölken leds med rörledningar till en mjölktank på gården. Både mjölkningsmaskinerna och rörledningar diskas noggrant med automatiska system. Sedan kyls mjölken ned och förvaras vid högst 4 °C i tanken på gården tills mjölkbilen kommer. Även tanken diskas noggrant med automatiska system mellan hämtningarna.

Mjölkbilen hämtar mjölk varje eller varannan dag och varje gång tas det ett mjölkprov som skickas till ett laboratorium. Proverna är viktiga för att mjölkbonden ska se att gårdens arbetsrutiner fungerar. För höga värden på något av proverna ger avdrag på bondens betalning för mjölken.  Om värdena är riktigt höga eller innehåller nåt som inte borde finnas i mjölken får bonden inte leverera mjölken till mejeriet.

De här analyserna görs regelbundet på mjölk från gården:

  • Celltal – ett mått på att mjölken kommer från friska kor.
  • Bakterietal – visar att utrustningen diskats och kylningen fungerat.
  • Antibiotikarester – för att undvika att antibiotika finns i mjölken. Om korna blir sjuka måste de ibland behandlas med antibiotika men mjölk från behandlade kor får inte lämnas till mejeriet. I Sverige använder vi sparsamt med antibiotika till våra mjölkkor.

På mejeriet

Före mjölkbilen får komma in på mejeriet och  lämna mjölken tvättas hela bilen av och  temperaturen i mjölkbilens tank kontrolleras. Innan mjölken processas i mejeriet tas ytterligare ett prov för att kontrollera att det inte finns några rester av antibiotika eller att bakterierna blivit för många.

Därefter pastöriseras, värmebehandlas, mjölken. Pastöriseringen tar bort eventuella sjukdomsframkallande bakterier och förlänger hållbarheten. Säkerhetsmekanismer ser till att bara den mjölk som pastöriserats går vidare i processen.

Även i mejeriet diskas utrustningen automatiskt. Sensorer kontrollerar att temperaturen och diskmedelskoncentrationen är tillräckligt hög under diskningen. Utrustningen kontrolleras så att det inte finns bakterier i den.

Hygienen är rigorös när mjölken förpackas. Bland annat filtreras luften för att ta bort bakterier. I vissa fall desinficerar man förpackningsmaterialet med  UV-ljus innan det används. Även på förpackad mjölk tas det prover regelbundet för att säkerställa mjölkens hållbarhet. Analyser sker direkt och på bäst före-dagen.

 

Mjölkens färd – från ko till bord

Vad händer egentligen från det att mjölken lämnar kon till den kommer till ditt mjölkglas? Här får du följa mjölken på färden!

Vad är pastörisering?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak.

Forskning och rapporter om mjölk

Det är viktigt för oss att du ska kunna känna dig trygg med de faktaunderlag och den forskning vi använder oss av när vi informerar om mjölk och mjölkprodukter. Därför har vi här sammanställt några av de viktigaste länkarna till myndigheter, forskningsinstanser och organisationer som jobbar med mjölk och mjölkprodukter ur ett vetenskapligt perspektiv.

Så här jobbar mjölkbranschen med matsvinn

Genom att ta reda på mer om hur stort svinnet är på mjölkgårdar och mejeriet kan branschen jobba vidare med olika åtgärder för att minska det. Mjölkbranschen i Sverige har tagit fram hållbarhetsmål där man slagit fast att mejerierna ska minska svinnet i produktionen med 50% till 2030. Det är bra för alla: Bonden, kon, plånboken och planeten!