Vad är pastörisering?
Kostråd och hälsaDet är ett lagkrav att all mjölk och grädde som säljs i butik i Sverige ska vara pastöriserad. Det finns ett undantag i lagstiftningen som säger att bönder kan få sälja eller skänka bort opastöriserad mjölk direkt från gården till konsument i liten skala, max 70 liter per vecka.
På ett mejeri sker pastörisering genom att mjölken kommer i kontakt med heta ytor, ofta av metall. Efter uppvärmning kyls mjölken snabbt ned till ett par plusgrader. En korrekt pastörisering är en av de viktigaste processerna på ett mejeri. De flesta näringsämnen i mjölken påverkas inte alls av pastörisering. Det enda är andelen vitamin B2 och B12 som kan minska en aning.
Louis Pasteur
Pastörisering uppfanns i mitten av 1800-talet av den franske kemisten och mikrobiologen Louis Pasteur. Louis experimenterade med mycket och visade bland annat att jäsnings- och förruttnelseprocesser orsakas av mikroorganismer. Han kom på att om vin värmdes upp så höll det bättre. Detsamma gäller mjölk.
Olika typer av värmebehandling
Värmebehandling kan ske vid olika temperaturer och längden på värmebehandlingen kan variera. Ju högre temperatur och desto längre tid mjölken hettas upp, desto längre håller den.
Vår vanliga färska dryckesmjölk lågpastöriseras. Det betyder att den hettas upp till en hög temperatur under en kort tid, minst 72 grader i 15 sekunder.
ESL-mjölk (Extended Shelf Life) har ett förlängt bäst-före-datum. Mjölken värms då upp till cirka 100 grader i 15-20 sekunder. Mjölken får längre hållbarhet än vid lågpastörisering, men är fortfarande en kylvara.
UHT-mjölken håller i många månader. UHT betyder ultrahög temperaturbehandling och innebär upphettning till minst 135 grader i ett par sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas i sterila förpackningar. Mjölken får en mycket lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är oöppnad.
Är det farligt att dricka opastöriserad mjölk?
Ja, det kan vara farligt. Sjukdomsframkallande bakterier som Ehec, Campylobakter och Listeria kan finnas i opastöriserad mjölk. Pastörisering är ett effektivt sätt att oskadliggör bakterierna.
År 1937 infördes pastöriseringskrav på mjölk i Sverige. Anledningen var då att man ville bryta en av smittvägarna för tuberkulos som nu inte längre finns i mjölk.
Livsmedelsverket avråder från att dricka opastöriserad mjölk. Det är särskilt viktigt att barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar inte konsumerar opastöriserad mjölk.
Klicka på bilden nedanför, så får du se en film på engelska om pastörisering.

